El nostre producte estrella
El Forn de l’Aneuenca, es va inaugurar el 1 de novembre 1930 i el 1972 es va començar a treballar en pastisseria, encara que de fet ja venien fent alguns productes de temporada com els panellets, les “coques de recapte amb arengada”, empanades de espinacs (panadons), coques de forner i coques de festa major (coca de fadrins). L’actual propietari, Antoni Solé Cases, que compta amb el diploma de mestre artesà i la carta d’artesà alimentari que són concedits per la Generalitat de Catalunya., Forma part de la tercera generació familiar que regenta el negoci. Així mateix l’Aneuenca també gaudeix de la denominació d’indústria artesana, sent la primera a tenir aquest reconeixement a la província de Lleida.
Avui en dia es disposa de gran quantitat d’especialitats: coques dolces i salades, gelats artesans, pastes de te, pastisseria, rebosteria i brioxeria.
Una de les pastes reines de la casa és el conegut ROC DE SANT MAURICI, especialitat feta a base de clares d’ou, sucre i ametlla, que es pot consumir al llarg de tot l’any, representa una bona opció com a souvenir de la zona ia més en ser energètic i durador, és també un bon aliat per a les caminades per la muntanya. El nom l’hi va posar el propietari ja que tenia la necessitat d’unir el seu treball amb el territori on es desenvolupa, veient la forma de muntanya de la pasta, desigual i capritxosa, va pensar en les muntanyes del parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, concretament a els “Encantats” al Llac de Sant Maurici, finalment va optar per Sant Maurici ja que potser és el nom del Llac el que defineix al conjunt del Parc Nacional i el nom de rocs (pedres) es deu a la textura semidura de la pasta.
Per Antoni Solé, aquesta pasta no és la que li proporciona més popularitat, però és la que li permet identificar-se amb la zona pirinenca en què viu, orgullós d’haver pogut combinar les seves dues passions, la pastisseria i el seu territori, en una aposta arriscada de tirar endavant un negoci en una zona rural, amb poca població i sotmesa a molta estacionalitat turística. Avui en dia, Antoni està content d’haver apostat per aquesta inversió econòmica, personal i familiar, i intenta combinar la tradició amb la innovació, assistint regularment a cursos de formació i demostracions que després aplica i personalitza en la Aneuenca.
ROCS DE SANT MAURICI:
-1/2 LITRE DE CLARES
-1kg. D’SUCRE
-1200GR. D’granet d’ametlla TORRAT
En un cassó es posen els tres ingredients barrejats i, amb una paletina de fusta, ser anirà remenant a foc no molt fort, fins que comenci a bullir. Després es retirés del foc i s’escamparà sobre el marbre per al seu ràpid refredament.
Quan la pasta està una mica freda, amb les mans mullades anirem separant trossos més o menys de la mateixa mida als que donarem forma de muntanya (desigual). Es disposen les pastes en llaunes i es deixen assecar durant un dia, passant al dia següent a coure a 220 graus, fins que estiguin daurades, depenent el temps de la quantitat. Quan la pasta està freda ha la possibilitat de banyar-en xocolata.
Es pot prendre com a pasta de te, com a berenar o energètic i resulta ideal per combinar amb el licor de la zona “ratafia” que s’elabora a base de nous o codony amb aiguardent i gran diversitat d’herbes medicinals de la zona que es recullen principalment a Sant Joan. Aquest licor és altament digestiu.