Nosaltres

Des de l’any 1930 la família Solé han estat els forners del poble d'Esterri d'Àneu.

Tradició familiar

L’avi Antonio es va traslladar a la zona des de Isona a la comarca veïna del Pallars Jussà, ja que era un dels tres pobles de la zona que tenien un forn de pa que estava temporalment sense forner. El forn de pa original “Casa Isona” va obrir el dia 1 de novembre de 1930 i es trobava darrere de l’església, on ara hi ha l’hamburgueseria dirigida per una besnéta d’Antonio. Llavors el pa es venia al supermercat del Carrer Major, també propietat de la família Solé.

Després d’un incendi al 1970, el forn de pa va ser traslladat des de l’interior del poble a unes noves instal·lacions al final del Carrer Major. Des de 1972, la segona generació (també Antonio) va començar a fer alguns pastissos i coques, principalment les tradicionals Mones de Pasqua i les Coques de Recapte.Ara, el forn de pa està sent dirigida per la tercera generació, nét i mestre forner (i també Antoni de nom), i el negoci és molt diferent del que era originalment. Des de principis dels anys 80 Antoni va començar a produir una gran gamma de pastisseria que es venia al supermercat de la família al poble. Després de prendre el relleu del seu pare, el 1996 es va construir una botiga al costat del forn de pa que estava obert durant els mesos d’estiu per vendre el pa, les coques i els pastissos per els veïns del poble i els turistes que visitaven els valls d’Àneu per igual.

Després d’extenses renovacions i ampliacions, l’actual “Granja l’Aneuenca” es va obrir a temps complet a l’estiu de l’any 2001.

El forn de pa és ara molt diferent dels seus orígens. El que no ha canviat però, és la recerca del propietari de la perfecció i l’excel·lència seguint directrius tradicionals de qualitat. No en va Antoni va ser un dels primers forners en rebre el Diploma de Mestre Artesà i la Carta d’Artesà Alimentari de la Generalitat de Catalunya, mentre que l’Aneuenca va ser el primer negoci en rebre la denominació d’Indústria Artesana a les comarques de Lleida.El Forn

El forn s’inaugurà el dia de tots sant (1/11) de 1930 i a l’any 1972 es comença a treballar la pastisseria, tot i que ja es feien algunes coses de temporada: panellets, coca de recapte amb arengades, panadons d’espinacs, coques de forner i coques de festa major.

Avui en dia es disposa de gran quantitat d’especialitats: Coques dolces i salades, gelats artesans, pastes de té, pastisseria i brioixeria…

Una de les pastes reines és l’anomenat ROC DE SANT MAURICI, especialitat feta a base de clares d’ou , sucre i ametlla. Pel que fa als pastissos, es treballa tot tipus de pastis, els tradicionals i també alguna especialitat de la casa com ara el pastis de yogurt o formatge amb melmelada de nabius (producte que dona nom a les valls i que s’incorpora al nostre logo). Un dels productes estrella de la casa és el biscuit glacé i les bandes de pasta de full amb fruites.

La clientela que tenim és la gent del poble, però donat el petit nombre d’habitants, a l’estiu i en temporades turítiques és quan més produim i quan més assortit podem tenir.